TBMM Genel Kurulu toplandı

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından, grup başkanvekilleri söz alarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘DOKUNULMAZLIK’ TEPKİSİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin, Anayasa Adalet Karma Komisyonu’nun aldığı karara tepki göstererek, “Karma Komisyonu oluşturan komisyonların gündemi yoğun olmadığı dönemlerde bile düzenli olarak çalıştırılmadığı bilinmektedir. Karma Komisyon, kamuoyunun gündemine gelen bir iki konu haricinde hiç toplanmamıştır” dedi. Dervişoğlu, bu durumun kamuoyunda da sıklıkla eleştirildiğini dile getirerek şöyle dedi:

“Dokunulmazlık kurumu kamu düzenine dayanan bir haktır. Dolayısıyla İç Tüzük, dokunulmazlığın kaldırılmasını üyenin bizzat istemesi durumunda bile yeterli bir sebep olarak görmemektedir. Kamu düzeni üzerinden tanımlanan bu süreç siyasi kaygılar taşımadan sürdürülmeli, dokunulmazlık dosyaları gündelik siyasetin konusu yapılmamalı, hukuk dışı alana taşınmamalıdır. Sayın Lütfü Türkkan hakkındaki fezlekenin komisyona havalesinden 14ay geçtikten sonra adeta cımbızla çekilerek gündeme alınması her şeyden önce Karma Komisyonun siyasi maksatla hareket ettiğini açıkça ortaya koymaktadır. Karma Komisyonun bu gündemi, muhalefeti sindirme çabasının bir sonucu olarak tarihteki yerini alacaktır.”

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da, partileriyle ilgili kapatma davasıyla ilgili sürecin Anayasa Mahkemesi’nde devam ettiğini belirterek, tepkilerini her platformda dile getireceklerini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP’ye açılan kapatma davasına ilişkin tepkilerinin değişmediğini kaydederek, “Verilen kararın Anayasa’ya uygunsuzluğunu da eleştiriyoruz. Bir seçim senesinde demokratik siyasete ne yapmaya çalıştığının da farkındayız, bunu da eleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Özgür Özel, kuvvet komutanlarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını alkış tutmalarına eleştiri getirerek, “Herkes haddini, sınırını, hududunu bilecek. Askeri vesayete karşı mağduriyet anlata anlata geleceksiniz, gelişinize bakmazlar gidişinize bakarlar demokrasi terazisine çıkacaksınız, kantarına çıkacaksınız” diye konuştu.”diye konuştu.

ZENGİN, ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, muhalefet partilerinin çeşitli konulardaki eleştirilerine yanıt verdi. Zengin, anayasa değişikliği teklifine ilişkin muhalefet partilerinin randevularına, ‘hayır’ yanıtı verdiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zengin, başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği teklifinin sürecini deanlatarak şunları söyledi:

“Türkiye gündemine gelen aslında olmayan yasaklarla alakalı açılan bu gündeme dair bizim bir Anayasa teklifi çalışmamız olacağını diğer siyasi parti gruplarından mevkidaşlarımızla paylaştık. O gün yaptığımız görüşmelerde de bu görüşmelerin devamı olacağını ifade ettik, teklifimizden sonra. Nihayetinde biz kendi teklifimizi verdik, kamuoyuna açıklamış olduk; 2 maddelik bir teklif. Ben bu hafta içerisinde kendilerini, siyasi parti gruplarındaki mevkidaş arkadaşlarımı aradım ve bir randevu talebimiz oldu. Şimdi, bu talep karşısında gelişen tavırdan yola çıkarak şunu söylemek istiyorum: Evet, haklısınız bir ülkede demokrasinin varlığı iktidar ile muhalefetin varlığıyla teşkil eder fakat bu varlığın oluşması vatandaşın verdiği reylerle olur. Eğer biz şu an buradaysak aslında milletimiz iktidar, muhalefet bizlere bir tahsilat, bir paylaşım o sebeple buradayız.”

MUHALEFETİN GRUP ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ

Konuşmaların ardından, muhalefet partilerinin grup önerileri reddedilirken, AK Parti’nin gündem ve çalışma gün ve saatlerine ilişkin grup önerileri kabul edildi.

Grup önerilerinin ardından, Genel Kurul’da ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine geçildi.

GENEL KURUL’DA ‘RANDEVU’ TARTIŞMASI

TBMM Genel Kurulu’nda, ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında AK Parti ile muhalefet partileri arasında, ‘randevu’ tartışması yaşandı. AK Parti’nin, başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği konusunda muhalefetten istediği ve muhalefetin kabul etmediği, ‘randevu’talebi tartışıldı.

HDP’li sözcüler, Anayasa Mahkemesi’nde partileriyle ilgili açılan kapatma davası sürecini hatırlatarak, AYM’nin, hazine yardımına ilişkin konulan tedbir kararını gündeme taşıdı. HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, “Bu Anayasa teklifi konusunda randevu verilmemesi meselesi. Çok açık söyledik, bakın, mesele Anayasa’yla ilgili bir mesele, biliyoruz. Başörtüsüyle ilgili hiçbir sorunumuz yok, bunu defalarca söyledik. 2015’ten beri bizim başörtülü milletvekillerimiz var ayrıca partimizde başörtülü yöneticilerimiz en eskiden beri var. Burada bir sorunumuz yok ama sorun şu: Şimdi, Anayasa Mahkemesi Anayasa’yı çiğneyerek ve sizin iktidarınızın baskısıyla hazine yardımımızı bloke ediyor, Anayasa Mahkemesi yapıyor bunu. Biz Anayasa’yla ilgili bir tartışmayı samimi bulamayız, kusura bakmayın”dedi.

‘SAVAŞ BALTALARI GÖMÜLMEDEN MÜZAKERE MASASI KURULMAZ’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, Mersin Milletvekilleri Ali Mahir Başarır’ın, dokunulmazlığının kaldırılması konusunda; Anayasa Adalet Komisyonu’nun gündem yapmasını ve hazırlık komisyonu kurulması kararına tepkisini sürdürdü. Özel, “Cumhuriyet Halk Partisi yüz yıllık parlamento deneyiminde, geçmişinde, geleneğinde hep kim randevu isterse görüşmek var. Geçen sefer de, daha önce istediklerinizde de hep görüştük ama şimdi şöyle bir şey var. 3 grup da görüştü sizinle geçen sefer. Şahsınıza demediğimi bugün basın toplantısında dedim ama görüşmeye gelirken ‘merhaba’ ne demek? ‘Mir heba’ demek ‘Okları attım, silahım yok’ demek. ‘Saraydan alınan kararla sizin partiniz bize balta çekti; savaş baltaları gömülmeden müzakere masası kurulmaz. Siz balta çektiniz bize, sade bize değil eş zamanlı İYİ Parti’ye, CHP’ye, HDP’ye de Anayasa Mahkemesinin o umulmadık ve saçma sapan kararıyla” ifadelerini kullandı.

‘BİR DAHA TALEP EDİN EFENDİM, SİYASET YAPIYORUZ’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da, “Bir taraftan karma komisyonda dokunulmazlığın kaldırılmasını konuşacaklar, bir diğer taraftan da biz sizle Anayasa konusundaki görüşlerimizi paylaşacağız; bu takvim uygun değil dedik. Şimdi diyorsunuz ki: ‘Görüşmek istiyoruz, işte, muhalefet randevu vermiyor.’ Bir daha talep edin efendim, siyaset yapıyoruz. Randevu talebinizi bekliyoruz İYİ Parti olarak” yorumunda bulundu.

‘İLKESEL OLARAK, BİZ AK PARTİ OLARAK, PARTİ KAPATMAYA KARŞIYIZ’

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, randevu talebine gerekçe göstererek ‘hayır’ yanıtı veren HDP’ye, “İlkesel olarak, biz AK Parti olarak, parti kapatmaya karşıyız, bugün değil, başından itibaren karşıyız. Bunu daha evvel çok defa söyledik, daha evvel bizim anayasa değişikliği teklifimizde bu vardı. Bu ilkesel bir yaklaşımdır. Bu konuya dair olan süreçte de yargısal süreç başladıktan sonra biz kararın verilmesini yargıya bırakıyoruz” karşılığını verdi.

Zengin, İYİ Parti ve HDP’nin, randevuya hayır deme gerekçelerine de tepki göstererek, “Bu randevu talebi neticesinde gördüğümüz şeyler, hayır cevabının sebepleri; bir tarafta Anayasa Mahkemesi kararı, bir tarafta bugün Karma Komisyonda görüşülmekte olan çalışma gösterilerek ‘Hayır’cevabını işittik” dedi.

Zengin, önceki gün CHP’nin,toplantı karar sayısı istemesi vesayının bulunmaması üzerine Genel Kurul’un kapanmasını hatırlatarak, memur ve emeklilere zam öngören kanun teklifinin görüşülemediğini söyledi. CHP’nin yüzünden, milyonları ilgilendiren yasa teklifinin görüşülemediğini ve bugüne kaldığı eleştirisini de getirdi. Genel Kurul’da yasa teklifinin görüşmeleri devam ediyor.