Elmada ‘büyük’ hasat başladı
Meltem Güneş / Karaman – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yılki elma üretiminin 4,5 milyon ton olacağına işaret ederken, coğrafi tescilin tarımsal markalaşma için önemli olduğuna vurgu yaparak, “Anadolu lezzetlerinin yaşatılması için çalışıyoruz” dedi. Yumaklı, Yerin 35 metre altında olgunlaştırılan Divle obruğu tulum peynirinin “damak tadı bakımından dünyanın en iyi 5 peyniri arasında” olduğunu söyledi.
Bakan Yumaklı, Karaman’da 6 bin dekar alanda 24 çeşit elma, 1 milyon 750 bin elma ağacının olduğu Türkiye ve Avrupa’nın tek parça en büyük elma bahçesinde elma hasadına katıldı. Yumaklı, Türkiye’nin elma üretiminde dünyada ikinci, ihracatında ise yedinci sırada olduğunu belirterek, “2024 yılında 4,5 milyon ton elma rekoltesi bekliyoruz” bilgisini verdi. Karaman’ın elma üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını aktaran Yumaklı, Türkiye’deki üretimin yüzde 15’inin Karaman’da yapıldığını ifade etti. Yumaklı, mazot ve gübre desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği başta olmak üzere elma üreticilerine 8 kalemde destek verildiğini söyledi.
En iyi 5 peynirden biri
Yumaklı, elma hasadının ardından Ayrancı Divle Köyü’ne geçerek tescilli peynir mağaralarını ziyaret etti. Yumaklı, kırsal kalkınmada katma değerli ürün üretiminin önemine dikkat çekerken, coğrafi tescilin tarımsal markalaşma için önemli olduğunu da vurguladı. Yumaklı, “Anadolu lezzetlerinin yaşatılması için çalışıyoruz. Divle obruğu tulum peyniri, Ayrancı Divle Köyü ve çevre köylerinin endemik bitkilerle kaplı meralarında otlayan Akkaraman koyunlarının sütlerinden üretiliyor. Peynirler deri tuluma basılarak yerin 35 metre altındaki doğal Divle obruğunda olgunlaştırılıyor. Damak tadı bakımından dünyanın en iyi 5 peyniri arasında. Dünyaca ünlü Divle peynirinin uluslararası alanda daha fazla tanıtılması için çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tescilli 27 ürünü olduğunu beliren Bakan Yumaklı, Gaziantep menengiç kahvesi, Manisa mesir macunu ve Kayseri pastırmasının onay sürecinde olduğu söyledi.
OTB’lerin sayısı artacak
Bakan Yumaklı, Organize Tarım Bölgeleri’nin (OTB) önemine dikkat çekerken, “42 ilde 61 organize tarım bölgesi belirlendi. Bu bölgeler hem üretimin yapıldığı hem paketlemesi ve buna benzer ihtiyaçların yerine getirildiği ondan sonra da pazara gönderildiği bir özellik taşıyacak. Hem teknolojinin hem iyi tarım uygulamalarının en üst seviyede gerçekleştirildiği yerler olacak. Bunlardan 6 tanesinde üretim başladı, 7 tanesinde çalışmalar devam ediyor. Amacımız çok hızlı bir şekilde bu 61 organize tarım bölgesini üretime kazandırmak. Bununla beraber üretim açısından avantajlı ülkemizin etrafında yer alan ancak ülkemiz kadar şanslı olmayan ülkelerin gıda taleplerine de karşılık vereceğiz” dedi.